Как да се научим да говорим на английски език бързо и правилно? Този въпрос ежедневно си го задават милиони курсисти по целия свят, за които сблъскването с езиковата бариера е бил неприятен етап от изучаването на езика. Но всяко препятствие може да бъде преодоляно като най-важното  е да се изберат правилните средства за постигането на целите. Ние сме събрали за Вас най-простите и ефективни съвети, които ще ви помогнат да усъвършенствате разговорния английски език и да постигнете свобода на изказа.

Как заговорить на английском языке: преодолеваем барьер.

                                                    Как да заговорим на английски език?

Навикът на говоренето – това е най-важната част при изучаването на който и да е чужд език. Някои изучаващи английски език се оплакват, че лесно усвояват граматика, с удоволствие четат литература на английски език и спокойно слушат аудиозаписи. В същото време, когато трябва да говорят изпадат в състояние „всичко разбирам, нищо да не мога да отговоря“. И често това се случва не от липса на знания или от запас от думи, а от липса на практика на говорене, което води до създаване на тази езикова психологическа бариера.

Езиковата бариера – това е основната причина много от нас да мълчат. Нека да видим, как да започнем да говорим на английски език без всякакви бариери.

КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ГОВОРИМ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК : 14 СЪВЕТА ЗА „МЪЛЧАЛИВЦИ“

1. Учете нови думи

Очевидно, колкото повече думи знаете, толкова повече теми на разговор ще бъдат достъпни за вас и толкова по-точно ще можете да изразявате своите мисли. Затова увличайки се в разговори, не забравяйте за попълването на речниковия си запас. В статията „Как да учим лесно и бързо думи на английски език“ можете да прочетете интересни съвети за това, как можете да го направите.

2. Изучаваме синоними и антоними

За да бъде речта ви красива и богата, когато учите нови думи вижте посочените в речника синоними и антоними, например Merriam-Webster. Групите синоними се запомнят по-бързо и лесно, отколкото несвързаните по смисъл думи. Така ще разнообразите речта си и ще увеличите речниковия си запас.

3. Учим фрази

Ако попитате съвременните полиглоти, как да се научите да говорите на английски бързо, много от тях ще Ви отговорят еднакво: „Учете фрази-клишета, речеви конструкции и фразови глаголи.“ Такива изрази като Let’s talk briefly about… (Да поговорим накратко за…), I am tempted to think that… (Склонен съм да мисля,че…), I’ve got an impression that… (Оставам с впечатлението, че…) ще Ви помогнат да започнете разговор грамотно и красиво.

4. Активизиране на речниковия запас

Активният запас- това са думите, които използвате в своята реч или когато пишете, пасивният – ще го чуете и разберете в чуждата реч или при четене, но сами няма да го използвате. Колкото по-голям е активният ви запас от думи, толкова повече начини за изразяване ще имате и толкова повече ще можете да кажете. Работете над неговото разширяване: учете нови думи и „активирайте“ думите като ги влагате в своята реч. В статията „Как да активираме пасивният речников запас на английски език“ ние ви разказахме, как да превърнете пасивният запас в активен.

5. Използваме специален учебник

Книгите за развиване на устната реч – в помощ на изучаващите английски език. Те ще ви дадат теми за разговор, интересни идеи и изрази, а също и нови фрази, които можете удачно да използвате във всяка беседа. За да си изберете подходяща книга, запознайте се с нашия обзор „6 добри способа за развиване на навиците на говорене на английски език“.

6. Усъвършенстваме произношението

Работете над произношението: ако бъркате звукове и ги произнасяте не отчетливо, вероятността да ви разберат значително се понижава. Искате да говорите правилно? Значи, подражавайте на речите на тези хора, които говорят правилно. Можете да подражавате на вашия преподавател по английски език,  на любимия ви актьор или на някой друг англоезичен. Когато се научите да произнасяте звуковете ясно, ще изчезне страха от това да останете неразбрани и няма да изпитвате смущение от своя акцент. Още съвети за това сме публикували в статията „Как да подобрим произношението си на английски език“.

7. Слушаме обучаващи подкастове

Цялата прелест на обучаващите аудиозаписи се състои в това, че вие можете практически без всякакви усилия да усвоите полезни разговорни фрази. Достатъчно е да инсталирате на смартфона си приложение с подкастове за изучаващи английски език, периодически да ги сваляте и да ги качвате на устройството си. Можете да ги слушате по път към работа, по време на обедната почивка, по време на пътуване, по време на пазаруване и т.н. Съветваме ви да прослушвате един и същи запис по няколко пъти, а ако има възможност да повтаряте след диктофона. Този прост пример ще ви позволи да изучите фрази от истинския английски „живот“ като подобри и навика ви да слушате и разбирате. Много подкастове с най-различна тематика можете да намерите на сайта eslpod.com. Научете как да учим английски език с подкастове и използвайте съветите на практика.

8. Гледаме видео клипове

Как бързо да се научим да говорим на английски език с помощта на видеоклипове? Работете с видеоклиповете по подобен начин като подкастовете. Гледайте видеа по интересуващи ви теми, слушайте КАК и КАКВО говорят носителите на езика и повтаряйте след тях. Това е полезно още и за това, че вие не само ще овладеете разговорни фрази, но и ще можете да се научите правилно да артикулирате, подражавайки на героите от видеата. Много видеа за хора с различно ниво на владеене на езика можете да откриете на: engvid.com, newsinlevels.com, englishcentral.com.

9. Пеем песни

Любимите песни на английски език могат да ви помогнат да усъвършенствате навиците на говорене. Намерете текстове на песни и включете любимия хит. Слушайте изпълнителя и повтаряйте текста след него. Постарайте се да успеете да пеете с темпото на певеца и в същото време да произнасяте думите максимално отчетливо. Такова лесно упражнение ще ви помогне да ускорите темпото на речта си и да се отвлечете малко от изпълнението на граматически упражнения.

10. Четем на глас

Четенето на глас работи аналогично на слушането на видео и аудио, само че сега вие самостоятелно четете текста. Като резултат запомняте нови думи и фрази. В статията „Как да подобрим разговорния си английски: 10 упражнения за тези, които обичат да четат“ сме предложили 10 увлекателни и лесни упражнения за развиване на разговорната реч по време на четене на книги. Препоръчваме да използвате предложените начини, те ще ви бъдат особено полезни на тези, които се обучават сами и не знаят, как да се научат да говорят свободно на английски език без преподавател.

11. Говорим колкото се може по-често

Колкото повече говорите на английски език, толкова по-скоро ще достигнете добро говорене. А за да намерите лесно събеседник, ние сме написали статията: „Къде можем да поговорим с носители на езика“. От нея вие ще разберете, как да намерите приятел сред носителите на езика.

12. Записваме гласа си

Изберете някаква обща тема за разговор, например разказ за вашата любима книга. Включете диктофона и запишете гласа си. След това включете записа и внимателно го прослушайте. Обърнете внимание, в кои случаи възниква запъване, къде се запъвате, колко бърза е речта ви, дали произношението ви е добро  и дали правилно изразявате интонациите. Обикновено първите записи за всички изучаващи английски език  е изпитание, което не е за хора със слаби нерви: първо ние не сме свикнали да се слушаме отстрани, второ англоезичната реч в началните нива на обучение звучи странно и неразбираемо. Ние ви съветваме да се вземете в ръце (всички са започнали оттам) и да продължите с подобни упражнения. А след месец-два да сравните първите и последните записи: ще се удивите, каква разлика има и това ще ви въодушеви да постигате още повече високи резултати.

13. Да си намерим партньор

Ако сте склонни да сменяте видовете дейности, може би вие се отнасяте към групата, наречени скенери, за което подробно разказахме в статията „как учите английски език като скенери или като драйвери“. В този случай на вас ви е необходим човек, който да поддържа вашия стремеж за учене. Опитайте се да си намерите приятел, който ще ходи с вас на курсове, ще се занимава с разговорен английски и по всякакъв начин ще ви мотивира да продължавате да се обучавате.

Научитесь получать настоящую радость от общения на английском языке.

Научете се да изпитвате удоволствие от общуването на английски език.

14. Не разчитайте само на теорията

Практика, практика и само практика на разговор ще ви донесе желаните плодове. Само теорията ще е недостатъчна: колкото и полезни съвети да четете за това, как да започнем да говорим на английски език, езикът няма да ви се удаде, докато не започнете да прилагате всички съвети на практика.

Днес получихте ръководство за действие за това, как да се научим да говорим на английски език. Надяваме се, че вие не само ще прочетете внимателно нашите съвети, но ще започнете да ги прилагате на практика. Ако искате грамотен наставник да ви помогне да се „разговорите“, можете да се запишете на курс „Английски разговорен клуб“.

Реклама