Вижте какво съветва Хеймин Суним, един от най-влиятелните дзенбудистки учители в Южна Корея

Не е лесно да намериш призванието си в живота. Макар че някои от нас правят от ранна възраст онова, което искат, на повечето са им нужни много години, за да намерят пътя си.  Как можем да намерим призванието си? В „Нещата, които можем да видим само когато намалим темпото“ („Бард“) Хеймин Суним, един от най-влиятелните дзенбудистки учители в Южна Корея, дава отговор на този въпрос. „Когато ме питат за намирането на призванието, предлагам следния съвет“, казва той. Ето какво съветва:

Първо, една от причините намирането на призванието да е трудно, е в това, че просто не знаете какви видове работа има по света. Къде може да откриете възможности, различни от онези, които вече познавате чрез семейството и приятелите си?

Най-лесният начин да се докоснете непряко до различни опитности е четенето. Чели ли сте за точни науки, пътешествия, мода, изкуство и политика? Ами за образование, психология, финанси, здравеопазване, храна, музика или спорт? Четете разнообразни неща, докато изучавате различни професии. Можете да прочетете и биографията на някого, на когото се възхищавате и на когото се надявате да подражавате. Книгите разширяват хоризонтите ви и ви запознават с нови възможности.

Второ, призванието се намира трудно, защото мнозина погрешно смятат, че е достатъчно само да погледнат вътре в себе си, за да открият страстта си. Макар да е вярно, че имаме вродени интереси и таланти, ние често не знаем какви са те, докато не ги изживеем в реалния живот. Богатият и разнообразен опит може да ви помогне да разкриете вътрешната си страст.

Опитайте различни почасови работи и курсове или работете като доброволец.

Не се страхувайте да запретнете ръкави и да се захванете с нещо.

Докато сте потопени в реалността на работата, ще откриете дали тя ви подхожда.

Работният опит може да отвори врати за кариера, за каквато не сте си и помисляли.

Трето, призванието се намира трудно без достатъчно себепознание. Знаете ли в каква работна среда ще се чувствате най-добре? Черпите ли енергия от общуването с хора? Справяте ли се добре под напрежение? Какви са силните и слабите ви страни?

Можете да увеличите себепознанието си, като общувате с широк кръг хора в разнообразни ситуации. Ще започнете да разбирате по-дълбоко себе си, докато изграждате взаимоотношения, които се превръщат в огледало, отразяващо вашите силни и слаби страни в различни обстоятелства. Не се страхувайте да се срещате с нови хора. Опознайте онези, които работят в областта, която ви интересува. Излизайте на срещи – те са друг добър начин да научите още неща за себе си.  Открийте какъв тип хора са съвместими с личността ви. От тези преживявания ще получите представа с какъв тип хора ви харесва да сте заобиколени.

И накрая, не избирайте професията си според онова, което ще си помислят другите за избора ви. Истината е, че другите хора не мислят чак толкова много за вас. Ако смятате, че нещо ще ви доставя удоволствие, не се замисляйте прекалено. Просто го направете. Дори да не се окаже такова, каквото сте си представяли, ще го оцените заради онова, на което ви е научило.“

economy.bg