Ако учиш немски език самостоятелно, е важно да не забравяш следните няколко стъпки.

  1. Учете нови думи

Това е основното при изучаване на чужд език. Ако не учите нови думи, то постоянно ще имате проблеми със слушането и четенето, ще бъркате думи, няма да разбирате или пък ще разбирате погрешно смисъла на текстовете и диалозите.

Така, че правило номер 1 – УЧЕТЕ НОВИ ДУМИ.

Да се учат нови думи е най-добре с приложението https://quizlet.com/ . Но ако обичате да си правите картите сами – то не забравяйте, че е най-добре не само да пишете от единия край думата на чуждия език, а от другия на български, но и да съставяте и по едно изречение. Така много по-лесно ще можете да запомните значението на думата.

2. Трениране на произношението

Не е достатъчно да учим само думите, трябва също и да ги произнасяме правилно. За началния етап ще ви помогне аудио тренажора на Deutsche Welle, но колкото повече напредвате, не трябва да ви домързява да правите фонетичните упражнения във вашия учебник, които присъстват при всички нива на изучаване. Когато гледате филми или сериали не забравяйте да спирате на пауза, за да запишете новите думи или изрази, а също така да се поупражните в произнасянето им.

3. Говорене

Задължително ви е нужен събеседник. Именно при диалозите можете да упражните и затвърдите научената лексика и граматика. Не се стеснявайте да говорите на немски език, дори и да ви се струва, че правите милион грешки. В момента, в който преодолеете езиковата бариера, ще ви стане много по-лесно да говорите. За да си потърсите събеседници, запишете се в разговорните клубове във вашия град, пробвайте да се запознаете с някой в социалните мрежи или се регистрирайте в специализирани сайтове.

4. Избор на правилния учебник

Ако се занимавате самостоятелно, то и учебните материали ще трябва да изберете самостоятелно. Добрият учебник – това е съвременен учебник от немски автори, който е адаптиран за нивото на изучаване на езика и който ще ви изведе в края до съответното ниво на владеене на езика. Отличният учебник е и този, който ви харесва на вас. Не забравяйте да използвате допълнителни сборници по граматика, четене, слушане и трениране на словарния запас – такива сборници има много на издателство Hueber.