Ще ви разкажем за метода, който ще ви помогне да научите чужд език за три месеца.

А каква е тайната? – Да не ни мързи! 🙂

Ако говорите с човека на език, който той разбира, вие говорите с неговия разум. Но ако говорите с него на родния му език, говорите с неговото сърце.

Нелсън Мандела

Неоспорими са ползите от владеенето на втори, трети, а защо не и на десети език. Това е отлична гимнастика за мозъка, подобрява когнитивните способности, позволява подобряване на концентрацията върху поставените задачи, а също така предпазва и от някой болести като например Алцхаймер.

Но всички ние сме заети хора, а стандартните срокове за изучаване на чужд език (4-5 години) често не ни устройват. Нашето ежедневие е с доста забързано темпо, но с бързо темпо е и всичко останало. И се появиха голямо количество методи, които могат да помогнат за изучаването на езика само за 3 месеца.

В един от постовете на Zen Habits, Маниш сети, автор на блога Hack The System, разказва за своята методика. В течение на четири години той е изучавал чужди езици и сега може да говори на английски, италиански, испански, португалски и немски.

Маниш Сети счита, че за успешното и бързо изучаване на чуждия език първо е нужно да се смени подхода – да станеш активен ученик, който не се оставя само да го учат, а сам приема участие в процеса и задава въпроси.

Единственото «но» в тази система: за това да научиш чужд език за 90 дни, трябва да „инвестираш“ всеки ден не по-малко от 3 -4 часа и поне първият месец да се учиш с преподавател. Ако нямате такава възможност, то този срок се увеличава, но въпреки това ще бъде по-кратък от стандартните срокове за изучаване на език.

Стратегии

  1. Намерете правилните ресурси. Учебници по граматика, филми, книги и програми за запомняне на думи.
  2. Наемете си частен учител. Поне за месец. Препоръчва се да се занимавате по 4 часа на ден, но не е задължително, може и за по-кратко време.
  3. Старайте се да говорите и мислите на езика, който изучавате. Практикувайте всеки ден и използвайте речници.
  4. Намерете приятели, говорещи на този език. В идеалния случай носители на езика.

План за изучаване за 90 дни

Първи месец

Това е периодът на интензивно изучаване на езика и работа с преподавател. По мнението на Маниша занятието с преподавател форсира изучаването на езика и ви поддържа в тонус, не ви оставя да мързелувате. Всеки ден трябва да научавате по 30 нови думи.

Защо точно 30? Защото след 90 дни вие ще знаете много думи и вашият словарен запас (малко по-малко от 3000 думи) ще бъде достатъчен за свободно общуване.

Втори месец

След първи интензивен месец на изучаване вие ще можете спокойно да общувате с носители на езика. Тъй като именно общуването, а не изпълняването на задачи от учебника ни позволява да запомним добре новите думи.

Идеално би било, ако човек може да посети страната, чийто език изучава. Но, ако това не е възможно, ще бъде достатъчно, ако човек посещава разговорни клубове.

Трети месец

През третия месец нивото на вашите знания би трябвало да е достатъчно, за да можете да гледате филми или да четете книги. Като при това трябва да продължавате да учите по 30 думи всеки ден през целия период.

Маниш е на мнение, че ако нямате партньор  би било много добре, ако си намерите такъв, който да е носител на езика.

Полезни ресурси

А сега най-важното: ресурси и приложения, които да ви помогнат да се справите с поставената задача.

Програми

За запомняне на думите можете да използвате специални приложения. Ако предпочитате устройствата на  Apple, тогава можете да използвате приложението  Genius. Това приложение внимателно избира въпроси или думи, като се използва метода на интервално повторение. Колкото по-често грешите, толкова по-често програмата ще ви задава въпроса.

За ползвателите на персонален компютър се препоръчва програмата  Anki, която позволява не само да се учи чужд език, но и да се подготвим за различни изпити.

Речници

Освен всеизвестния «Google Преводач», могат да ви бъдат полезни  WordReference.com (за работа с по-голямата част езици от романската група) и dict.cc (за изучаване на немски език).

Ресурси за практикуване на разговор

За практикуването на разговор можете да погледнете в The Mixxer — ресурс, който може да ни помогне да си намерим събеседник за разговор по Skype.

Ако все още не познавате услугата на Couchsurfing.org, прочетет  тази статия. Много интересен е и сайтът Meetup.com.

И още няколко думи. Всички много добре разбираме, че такъв форсиран способ за изучаване на чужд език за мнозина е недостъпен. Все пак 3-4 часа занятия всеки ден в рамките на няколко месеца за много хора е по-скъп отколкото месечната стойност на занятия с частен учител.

За съжаление не можем да си инсталираме езиков файл директно в мозъка. Но ако се занимавате с преподавател поне два-три пъти в седмицата и ако попълвате речниковия си запас с по 30 нови думи всеки ден, ако четете книги, гледате филми и се стараете да мислите на езика, който учите, то със сигурност ще ви се получи. И разбира се да говорите, говорите, и пак да говорите навсякъде, където има такава възможност.

 

Реклама