Използването на ножици за изрязване от децата първоначално може да бъде трудна задача. Всеки един от пръстите изпълнява своята функция, и това създава основната трудност за детето.

Поетапното обучение под наблюдението на възрастен човек бързо ще помогне на мъника да овладее това умение.
Предпоставка за обучението са специални ножици за деца. Детето може да избере цвета на ножицата самостоятелно – това ще даде увереност, за да схване по-лесно новото умение. Днес се предлага огромно разнообразие от цветове и модели.


Според педагозите от Детската академия на НЕА Германика https://kidsacademy.neagermanika.com  всички манипулации с ножици за дете трябва да се извършват изключително под наблюдението на възрастен. Преди да се започне трябва да се обясни на децата, че ножиците изобщо не са играчка и че трябва да се използват само, докато седим на масата.

Как да научите детето да реже с ножица
1. Детето със сигурност вече е усукало ножицата докрай, осъзнавайки коя страна е за рязане и от коя страна трябва да се вземе ножицата. Покажете как да държи ножицата, като се фокусирате върху пръстите, които участват в процеса.

2. Вземете и вие обичайните ножици в ръка,  така че детето да може ясно да види и да се опита да повтори, начина по който вие ги отваряте и затваряте. Отлично решение би било свързването на ножичните остриета с устата на животното. Ножици се отварят – животното моли да яде, затворено – животното яде. За детето ще бъде интересно да храни измисленото животно, като по този начин бързо ще разбере как да движи правилно пръстите си.


3. Когато малкото дете се е научило да отваря и затваря ножици без затруднения, поканете го да направи малки разрези на хартията. Не бързайте, оставете детето да овладее техниката на работа с ножица със скоростта, с която му е удобно. Когато малкото дете е усвоило къси отрязвания, предложете да ги направите по-дълги. Хвалете го често, така че детето да чувства подкрепа и да не се отказва, ако нещо не се получи. Не забравяйте да коригирате и, ако е необходимо, насочете ръката му в правилната посока.

4. Можете да давате на детето си цветни списания, като дадете пространство на детското въображение. Оставете детето да избере формата и размера на изрязаните си парчета и след това също така самостоятелно да състави своята „апликация“. Тази задача ще помогне да се развие не само умението за рязане, но и  въображението на детето.


5. Сега можете да усложните малко процеса. Нека се опита да изреже по права линия. След известно време му предложете вълнообразна линия и след това зигзаг. Такива линии могат просто да бъдат нарисувани на хартия или да си свалите шарки за изрязване от интернет. От време на време покажете на детето си, че трябва да завърти хартията, а не ножицата.


6. Интересна задача за детето може да бъде изрязването на различни форми, предварително разчертани на хартия. Нека малкото дете да изреже кръг, квадрат, триъгълник и т.н. В бъдеще може да изрязва всякакви неща и фигури от лъскави списания. Отново в Интернет има специални снимки за рязане с ножици за деца. След това можете да използвате изрязаните фигури за апликации, като по този начин изградите още едно полезно умение за мъника – съставяне на пълноценна картина върху хартия.
Ако детето не успее, в никакъв случай не трябва да бъде обвинявано за това. Още веднъж спокойно обяснете. Бъдете по-внимателни и търпеливи, като детето трябва да почувства участието и подкрепата на възрастния.

Реклама